stabilafonder.nu

PPM-fonder

Hem > PPM-fonder

PPM-fonder

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen där de intjänade pengarna investeras i fonder. Om du vill kan du göra egna val i premiepensionen. När du har tjänat in dina första pensionsrättigheter kan du välja fonder i premiepensionen. Detta val innebär att du själv väljer i vilka PPM-fonder dina premiepensionspengar ska placeras. 

Det finns tre typer av fonder i premiepensionssystemet: solidariska, blandfonder och aktiva fonder. Den solidariska fonden förvaltas av Pensionsmyndigheten och har en garanti för att dina avgifter inte kommer att sjunka under en viss nivå. 

Den blandade PPM-fonden är en kombination av den solidariska och den aktiva fonden och förvaltas av både Pensionsmyndigheten och privata företag. Den aktiva fonden förvaltas helt och hållet av privata företag. Du kan välja att ha hela din premiepension i en typ av fond eller dela upp den på flera typer av fonder. Det finns också olika risknivåer att välja mellan, beroende på hur stor risk du är villig att ta med dina investeringar. 

När det är dags att gå i pension kan du antingen ta ut dina pengar som ett engångsbelopp eller som ett inkomstflöde. Med ett inkomstflöde kan du välja att få dina utbetalningar utspridda under en viss tidsperiod eller få dem som en klumpsumma.

PPM fonder tips

De bästa PPM fonderna är de som har de lägsta avgifterna och den bästa prestandan. När du väljer en fond bör du alltid ta hänsyn till de avgifter som fonden tar ut. Vissa fonder tar ut högre avgifter än andra, och dessa avgifter kan äta upp din avkastning. Du bör också titta på fondens resultat över tid. De bästa PPM fonderna är de som konsekvent har överträffat marknaden. Om du letar efter de bästa PPM fonderna ska du se till att ta hänsyn till dessa faktorer innan du fattar ditt beslut.

Vill du ha fler PPM fonder tips rekommenderar vi att du besöker börskollen.

Se Bästa PPM fonderna 2021

Här listar vi vilka PPM fonder som gått bäst 2021. Du kan även logga in på Pensionsmyndigheten.se och klicka på ”Värdeutveckling” då kan du få en mer detaljerad lista samt se hur det går 2022.

Fonder

Avkastning 2021

Franklin Natural Resources Fund A

23,4 %

BlackRock – US Small & MidCap A2

23,2 %

BlackRock – World Energy A2

22,7 %

DNB Teknologi A

22,4 %

Axa Rosenberg Global Small Cap Alpha Fund B

21,8 %

Evli GEM Placeringsfonden B

21,8 %

Avanza Zero

21,3 %

Evli Sverige Aktieindex B

20,5 %

Pareto Aksje Norge B

20,3 %

Pictet Timber R

20,2 %

Didner & Gerge Aktiefond

19,8 %

Axa Rosenberg US Equity Alpha Fund B

19,1 %

Skandia Time Global

19,0 %

Axa Rosenberg All Country Asia Pacific Ex-Japan Small Cap Alpha Fund B

18,9 %

Fidelity – America Fund A

18,8 %

Spiltan Globalfond Investmentbolag

18,8 %

BlackRock – US Basic Value A2

18,8 %

Odin Norge C

18,7 %

BlackRock – Global Natural Resources Growth & Income Fund A2

18,7 %